poniedziałek, 24 października 2016

Trzy Kapusty i kopytka z duszoną cebulką :)

Kochani

Dziś danie tak proste że hoho ;)

Zostało nazwane w tym zestawieniu Trzy Kapusty 
 (choć w roli głównej miały być kopytka)
ponieważ w skład surówek wchodzi kapusta na trzy sposoby;)

Przepisy na dodatki
Surówka z kapusty włoskiej 1:
(kapusta włoska, cebulka,jabłko,natka pietruszki,koperek, odrobina soku z cytryny i 1 lyżka majonezu,cukier,sól,pieprz)
kapustę poszatkować ,dodać starte jabłko, dodać cukier i sól (wymieszać żeby kapusta zmiękła) ,dodać też poszatkowaną natkę pietruszki i koperek, na koniec odrobnę majonezu.
 Wszystko wymieszać i poczekać aż się przegryzie;)

Kapusta zasmażana:
Na patelni rozgrzać olej, wsypać mąkę (tak aby mąka połaczyła się z olejem i chwilkę"złapała" razem(ok 1-2 min). Następnie dodać na patelnie kapuste kiszoną i odrobinę wody, zamieszać -doprawić pieprzem :)

Kapusta włoska surówka nr 2:
poszatkować kapustę - osolić delikatnie żeby kapusta zmiękła, następnie zetrzeć jabłko i dodać majonez i odrobinę musztardy.

Kopytka
Uotowane ziemniaki przecedzić i poczekać aż ostygną. Następnie przepuścić przez praskę do ziemniaków, dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną a także 1 jajko. Ja na około 1 kg ziemnaków użyłam ok 1/3 szklanki m. ziemniaczanej i ok 2 szklanek mąki pszennej (ale zawsze daję to na oko). Zagnieść wszystko razem, z otrzmanej masy odciąć kolejne części i toczyć z nich wałek który następnie tniemy nożem na mniejsze kawałki aby uzyskać kształt kopytek.
Tak przygotowane kopytka wrzucam na gotującą się osoloną wodę , i odczekuje ok 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię ;) następnie wyławiam, odcedzam i wrzucam do patelni z duszoną cebulką :) Wazne aby nie wrzucać zbyt dużo kopytek na raz do garnka i dobrze dodac ok łyżki oleju do garnka przed wrzuceniem kopytek,wtedy na pewno nic się ne poskleja;)


Cebulka duszona z kostką bulionową grzybową (lub inną):
Pokrojoną dość grubo cebulkę (kroje w piórka i dziele jeszcze na dwie częśći) wrzucam na rozgrzany na patelni olej , gdy się zaczyna rumienić dodaję kostkę rosołową ( w tym przypadku grzybową) -rozpuszczam ją i po chwili dolewam wody;) Cebulkę dusimy do miękkości , ważne aby nie dolewać zbyt dużo wody-tak żeby zdążyła się ona zredukować a cebulka zmięknąć :D


Smacznego;)

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie proste i domowe jedzenie..szcególnie wtedy jak już są takie chłodne i ciemne dni..

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam to samo;) nie lubię spędzać za dużo czasu w kuchni, ale jeść uwielbiam!;)a ze faktycznie czuć juz zimę... Dobrze sie rozgrzac ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kapusta w 3 wersjach ? - to coś idealnego dla mnie, a kopytka również uwielbiam. Aż zrobiłaś mi ochoty. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam :))) szczegoólnie teraz zimą ;)

    OdpowiedzUsuń